Rušenje pregradnog zida u stanu ili kući sa odnošenjem šuta

rusenje pregradnog zida

Popunite zahtev i majstor će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku i dati odgovore na sva vaša pitanja!

Ukoliko želite da renovirate stan ili kuću, vrlo je verovatno da ste dobro razmislili i o rušenju pregradnih zidova. Ipak, pre nego što se odlučite da srušite pregradni zid potrebno je da izvršite određene korake kako ne biste dobili žalbe komšija, kazne komunalne inspekcije, dolazak upravnika zgrade pa čak i plaćanje određene kazne ukoliko nemate potrebne dozvole za građevinske radove.

Rušenje pregradnog zida u kući

Zidovi svakoj kući pomažu i čine njen oslonac, tako da ukoliko razmišljate o uklanjanju bilo kog zida u vašoj kući sve to morate obaviti promišljeno sa detaljnim planom. Uglavnom se vrši rušenje zidova u kući kako bi se dobilo na prostoru ili u cilju uređenja enterijera, a na taj način će prošireni prostor imati nove horizonte. Najbitnije je svakako da svako rušenje bude sigurno i legalno.

Uglavnom nas klijenti pitaju da li je potrebna dozvola za rušenje zida, a nema sumnje da je potrebna naročito ako se radi o nosivim konstrukcijama. Za njihovo uklanjanje potrebno je da se obratite nadležnoj inspekciji, ali i građevinskim specijalistima koji će izvesti detaljan plan. Sve to zavisi od mnogo faktora: vrste kuće, građevinskog materijala koji je korišćen, konstrukcije nosećeg poda, buduće namene zida koji je predviđen za rušenje u samoj konstrukciji kuće. Zbog toga je bitno da se napravi detaljan plan za promenu kuće i da kompletan proces bude siguran, bezbedan i profesionalno izvršen.

Preuređenje kuće gotovo uvek je povezano sa rušenjem pregradnih zidova, a budući da ove pregrade nisu nosive konstrukcije postoji mnogo manje ograničenja u samom radu. Analiza ovakvih rušenja traje relativno malo i ne zahteva ugradnju dodatnih privremenih potpora.

Najpre, potrebno je da se obe površine zida navlaže vodom kako bi se smanjilo širenje prašine, a takođe i tokom samog rada potrebno je zidove vlažiti vodom. Kako bi se sprečilo širenje prašine na druge prostorije područje gde se zid ruši potrebno je obložiti mokrim krpama.

Rušenje pregradnog zida u stanu

U većini slučajeva kada se radi rušenje pregradnih zidova u stanu, ona se obavljaju u toaletu, kupatilu kao i kuhinji. Rušenje zidova omogućava proširenje prostora kao i adaptaciju u samom stanu. Na taj način imate mogućnost da uštedite u samom prostoru pa će i jedna soba izvršiti nekoliko funkcionalnih zadataka odjednom. Međutim, budite svesni da rušenjem zidova sigurno nećete rešiti problem nedostatka životnog prostora, jer ako je stan 40 kvadratnih metara on neće biti veći nakon samog rušenja i eventualnog postavljanja novih zidova.

Sama debljina pregradnih zidova u stanovima je obično debljine oko 10 centimetara, a izrađuju se od gipsanih ploča i cigle pomoću drvene armature.

Kako pripremiti stan za rušenje pregradnih zidova?

Pre samog rušenja potrebno je da se svi delovi okvira kao i armature uklone, inače će se zid pod udarcima čekića srušiti više nego što je potrebno. Potrebno je da samo rušenje pregradnih zidova obavi tim profesionalaca, kako ne bi bilo nepotrebne buke koja može da naruši život ostalih stanara zgrade, ali i nepotrebnog širenja prašine koja može stvoriti ogromne probleme.

Takođe, jako je bitno da pronađete i način kako ćete se rešiti šuta koji može nastati nakon rušenja pregradnih zidova. U pojedinim lokalnim samoupravama nije moguće izbacivanje šuta bilo gde, već po tačno utvrđenim standardima i mestima gde se on može odlagati.

Preuređenje stanova rušenjem pregradnih zidova poslednjih par godina postao je jedan od najpopularnijih načina da svoj stan učinite funkcionalnijim. Takođe, morate biti i svesni da nezakonito rušenje zidova može izazvati mnogobrojne probleme pa su moguće i određene kazne komunalne milicije. Kako biste sve ovo izbegli najbolje je da pre samog rušenja se obratite nadležnoj ustanovi odnosno firmi koja se profesionalno bavi ovim radovima.

Ukoliko imate ideju nikako nemojte odmah krenuti bez da prethodno sve lepo ne isplanirate. Biće vam potrebno strpljenje, ali i detaljan plan rušenja svih zidova koje planirate u kući ili u stanu. U nekim slučajevima možete konsultovati i arhitektu koji će vam tačno odrediti i prikazati maksimalnu iskorišćenost stana ili kuće. Naravno, ukoliko je to potrebno u pojedinim institucijama moraćete da pribavite i potrebne dozvole za rad odnosno renoviranje kuće ili stana.

Rušenje pregradnog zida u kući ili stanu može biti mukotrpan i naporan posao, međutim ukoliko se odlučite da taj posao za vas obavi tim profesionalaca – glavobolje neće biti. Nećete morati da razmišljate o nastaloj prašini, o tome da li je dozvoljeno ili nije rušenje, kao i o tome gde ćete izbaciti šut koji nastane nakon ovih radova.

Naša firma se time profesionalno bavi i možemo vam pomoći u svim ovim poslovima, tako da je vaše samo da iskoristite maksimalno prostor u stanu ili kući i pripremite se za uređenje enterijera kao i buduće namene samog prostora.