Renoviranje kupatila

renoviranje kupatila

Ukoliko želite da renovirate kupatilo popunite zahtev i majstor će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku i dati odgovore na sva vaša pitanja!

Renoviranje kupatila deo je posla koji je uvek aktuelan u našoj kompaniji. Pre svega jer velika većina klijenata kupuje stanove u kojima je potrebna adaptacija ove prostorije, ali i je dosta onih koji su jednostavno primorani na rušenje kupatila zbog starih instalacija. Naravno, postoje i oni koji jednostavno žele da budu u korak sa vremenom pa im je „dosadilo“ jedno te isto kupatilo i žele promene iz korena.

Nebitno je koji su razlozi za adaptaciju kupatila, mi smo tu da vam pomognemo.

Ukoliko se ne pronađe adekvatna i pouzdana firma koja će vaše kupatilo srediti „cakum pakum“ i po vašoj zamisli, ovo može biti stresan i dugoročan posao. Ipak ovo nije samo proces gde ćete izabrati nove pločice, jer je on dosta kompleksniji.

Koliko traje renoviranje kupatila?

Kompletan proces može se završiti u koliko dana. Naravno uz dobru organizaciju i pouzdanog partnera koji će kompletno renoviranje i završiti. Iako postoji opcija da sami skidate pločice i sl. mi vam to ne bismo preporučili jer pre svega nemate adekvatan alat ni mašine, ali i može da traje poprilično dugo.

Od radova koje je potrebno izvesti prilikom renoviranja jeste najpre skidanje starih sanitarija kao i pločica, ali je tu potrebno obratiti pažnju na šut koji nastane. Ovde može nastati problem ukoliko šut ne odložite pravilno, jer su kazne kod nas u Srbiji izuzetno visoke. Naša je preporuka da i za ovu uslugu angažujete firmu, kako ne biste brinuli ni oko transporta ali i eventualnih kazni koje mogu da nastanu ukoliko ne ispoštujete proceduru.

Ukoliko je potrebno naredna aktivnost jeste zamena električnih, kanalizacionih i vodovodnih cevi ali i malterisanje zidova, takođe se radi i hidroizolacija pa ugradnja novih pločica. Prilikom finih radova potrebno je obratiti pažnju i na molerske i gipsarske radove, pa tek na kraju na montiranje sanitarije. Kada se sve ovo ispoštuje, korak po korak vaše kupatilo biće kao iz bajke, ali pre svega sigurno i bezbedno.

Ukoliko se sve dobro organizuje kompletno renoviranje kupatila moguće je realizovati u nedelju dana. Naša kompanija se bukvalno bavi svim mogućim radovima, i kao što dobijate ključ u ruke za izgradnju kuće ista je situacija moguća i ukoliko se odlučite za renoviranje kupatila.

Kako pravilno renovirati kupatilo?

Bučno sa dosta prašine, verovatno bi tako opisali svi oni koji su bar jednom renovirali svoje kupatilo. Na samom početku jako je bitno da se krene sa skidanjem starih sanitarija kao i pločica, a ovo je proces koji proizvodi dosta buke kao i prašine. Zbog toga je bitno da, ukoliko radite renoviranje u stanu, vodite računa o kućnom redu pa i na vreme najavite sve radove koji će se odvijati. U pojedinim situacijama biće potrebno da se obustavi dovod vode, te je potrebno raspitati se kako se isključuje voda u objektu, i da li je potrebno (ako se renovira kupatilo u stanu) zatvarati vodu u svim stanovima na toj vertikali.

Vodoinstalater je majstor koji će uglavnom obavljati te radove na samom početku, i ukoliko se sve dobro organizuje završavaju se pomenuta bušenja već prvog dana.

Svu sanitariju koja je stara, kao i nastali šut potrebno je adekvatno odložiti na određenu gradsku deponiju, i nikako sav otpad ne ostavljati pored kontejnera koji nije predviđen za tu vrstu. Verujemo da će vas začuditi količina šuta koja će biti spakovana u džakove, a kasnije i odložena na deponiju.

Najbolje je da odnošenje šuta unapred dogovorite sa firmom koju angažujete za renoviranje kupatila, a ukoliko se odlučite da vam naša kompanija izvrši adaptaciju – ne morate da brinete jer se ova usluga kod nas podrazumeva.

Narednog dana, vodoinstalater će krenuti sa zamenom starih vodovodnih i kanalizacionih cevi, a koje su ranije postavljane prema utvrđenom planu organizacije samog prostora kupatila. Takođe, ukoliko želite da novim renoviranjem izmestite wc šolju, tuš kabinu, umivaonik, bojler i slično, potrebno je da dobro proverite pre samog izvođenja da li je to izvodljivo kako se ne bi narušilo normalno korišćenje. Bitno je da se vodovodne i kanalizacione cevi postave prema tačno utvrđenom planu organizacije kako bi se obezbedio i dovoljan protok vode i odvod na pojedinim mestima gde se nalaze tuš kabina, kada, umivaonik, wc šolja i sl.

Ukoliko je potrebno (a to se svakoako preporučuje kada se radi kompletno renoviranje kupatija) dan nakon radova vodoinstalatera nastupa i električar koji će izvršiti zamenu instalacija za veš mašinu, bojler, grejalicu, eventualne dodatne utičnice pa i osvetljenje. Jako je bitno da i ovaj deo pažljivo isplanirate, a da opet ne narušite osnovne postulate za normalno snadbevanje prostorije električnom energijom.

Sve ukupno zamena vodovodnih, električnih kao i kanalizacionih radova traje uglavnom dva do tri dana.

Ravnajući sloj i hidroizolacija

Naredna aktivnost prilikom kompletnog renoviranja kupatila jeste malterisanje zidova, ravnanje podova kao i priprema podloge za hidroizolaciju. Kako bi pločice bile ravne i jednake u svim delovima njihovog postavljanja potrebno je da se obezbedi i ravna podloga. Ovaj posao uglavnom rade keramičari, ali i vodoinstalateri – pa ukoliko ne angažujete firmu za kompletno renoviranje kupatila potrebno je da to definišete već na samom početku, jer upravo na sam proces hidorizolacije kupatila treba obratiti posebnu pažnju. Na primer ukoliko ona nije dobro urađena onda će sav posao renoviranja kupatila biti gubljenje vremena, živaca i novca. Posao hidroizolacije traje uglavnom jedan dan, a već u narednom danu keramičar ima mogućnost da počne sa lepljenjem i ugradnjom pločica. Tu nije moguće dati preciznu dužinu trajanja radova, jer posao zavisi od same površine, klase kao i veličine pločica, kao i kvaliteta nabavljenog lepka. Takođe, tokom radova potrebno je i ukrajanje pločica, ali i postavljanje dodatnih elemenata kao što su lajsne ili bordure, i obavezno fugovanje – koje je najvažnija veština ukoliko gledamo estetiku samog kupatila. Sve ovo ne bi trebalo da traje duže od tri dana, a uglavnom se završava za dva.

Čim se ovi radovi okončaju ostaje posao da se sve vidljive cevi zatvore gips pločama, da se okreči plafon, ali i da se postave utičnice i adekvatna rasveta. Već narednog dana, vodoinstalater može početi sa postavljanjem sanitarija, a tu možete očekivati opet buku i prašinu jer je potrebno bušiti rupe.

No, ne morate brinuti jer se postavljanje sanitarije završava za par sati, te vam ostaje opcija da organizujete čišćenje i postavljanje detalja u svom novom kupatilu.

Kako da renoviranje kupatila ne traje dugo?

Možda vam gore opisani postupak zaista zvuči komplikovan i dugotrajan, ipak jako je važno da sve dobro isplanirate pa i da sinhonizujete radove majstora. Za svakog od njih potrebno je određeno vreme, a i velika većina majstora ima ugovorene poslove po nekoliko meseci unapred. Zbog toga, ukoliko želite da kompletan proces završite bez stresiranja i dodatnih planiranja od kojih glava može da zaboli najbolja opcija je da angažujete firmu koja će sve komplet završiti.

U tom slučaju ne morate da brinete ni za jednu fazu završetka radova, kao i to da li će biti takozvanog „praznog hoda“ jer ga sigurno neće biti, a vaše je samo kasnije da očistite kupatilo i unesete peškire i kozmetiku.

Angažovanjem naše kompanije za renoviranje kupatila ne morate brinuti možete se potpuno opustiti i nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva, znanja i veština koje majstori poseduju vaše kupatilo biće baš onako kako ste ga i zamislili.

Ne zaboravite na estetiku kupatila

Ovo je još jedna radnja na koju ne treba zaboraviti jer ne pravite kupatilo za godinu ili dve pa da vam dosadi. Svakako ono je potrebno pre svega da bude funkcionalno, sa maksimalno iskorišćenim prostorom, ali i estetski prihvatljivo vama i ostalim članovima vašeg domaćinstva.

Iako možda smatrate da „nema preterane filozofije“ kada je u pitanju izbor slavina, pločica i lavaboa predlažemo vam da odvojite bar jedan dan u svom vremenu za pažljivu organizaciju kao i planiranje ovog segmenta.

Ipak je kupatilo deo stana/kuće gde ćete redovno boraviti ne samo vi već i članovi vašeg domaćinstva. Svakako u današnje vreme internet portali vam mogu pomoći, a ukoliko ipak nemate dovoljno vremena možete angažovati stručno lice koje će vam predočiti najrealnije ideje.

Rasveta u kupatilu takođe je jako bitna

Namerno ovo pominjemo, jer prilikom renoviranja i na ovaj segment uglavnom se zaboravi, a rasveta odnosno osvetljenje je takođe veoma bitna za novo kupatilo. Najviše i zbog toga jer će samo osvetljenje kao i izbor sijalica, lampi i sl. uticati na celokupan izgled vašeg kupatila.

Na primer, ukoliko je kupatilo previše zamračeno, ceo ambijent može biti totalno drugačiji, a kako biste izbegli ovakve situacije i eventualno dodatno osvetljenje potrebno je da pre samog renoviranja istražite sve opcije za dobro osvetljenje. U razgovoru sa majstorom, vidite i opciju ne samo da osvetljenje bude lepo, funkcionalno već i bezbedno jer ukoliko je instalacija na pogrešnom mestu to može biti opasno po živote ukućana.

Najbolji način za renoviranje kupatila

Kada pogledate celokupan proces i kada sagledate sve troškove, ukoliko ste se odlučili za renoviranje kupatila predlažemo vam da nam se obratite. Naša kompanija se bavi kompletnim radovima, tako da kasnije samo dobijete ključ u ruke. Ne morate da brinete za skidanje pločica ili skidanje starih sanitarija, kao ni za štemovanje zida i izmeštanja cevi. Sve su to radovi koje svakodnevno obavljamo za naše klijente, a bavimo se i zamenom cevi, hidroizolacijom, postavljanjem novih pločica, montiranjem sanitarije i sl.

Na vama je samo da nas kontaktirate, ostalo je naša briga!